Koja je obavezna protivpožarna zaštita u zgradi?

Koja je obavezna protivpožarna zaštita u zgradi?

Protivpožarna zaštita je neophodna u svim stambenim zgradama

Protivpožarna zaštita u zgradama je obavezna (Zakon o zaštiti od požara). Od veličine zgrade i broja spratova/stambenih jedinica zavisi koji tip zaštite će biti upotrebljen. Ova tema je veoma široka i uključuje različite aparate, obuku stanara za rukovanje, kao i kontrolu ispravnosti od strane profesionalnog upravnika, te naposletku samu zaštitu sistema od kradljivaca.

Dakle, da krenemo redom. Zakon o zaštiti od požara propisuje obaveznu protivpožarnu zaštitu. U slučaju pojave požara u stambenoj zgradi, vatra se gasi uz pomoć PP aparata ili hidrantne mreže. U prvom slučaju, protivpožarni aparat koristimo kada se požar još uvek nije proširio. Dve vrste aparata su najzastupljenije na tržištu – “S” boca napunjena suvim prahom i “CO2” napunjen ugljen dioksidom. Ukoliko je požar zahvatio veliki deo stambenog kompleksa, požar se gasi vodom iz hidranta. VAŽNO je znati da se požar gasi vodom tek pošto se isključi električna energija u zgradi. Ne želite da voda dođe u dodir sa strujom.

Cena PP aparata i redovna provera

Naravno, sem efikasnosti, i cena će odlučiti koji tip protivpožarnog aparata će stambena zajednica odlučiti da koristi u zgradi. CO2 punjenje je nešto skuplje, pa aparati zapremine 5 litara koštaju oko 7.000 dinara. Sa druge strane, i S aparati sa prahom imaju u sebi malu bočicu CO2 koji služi da se sadržina rasprši pri upotrebi. Ovi sistemi su nešto jeftiniji i koštaju 6.000-6.500 dinara (6 litara). U zavisnosti od veličine zgrade zavisi i broj aparata koji je potreban da bi se zadovoljili propisi. Profesionalni upravnik će, pre nabavke, obići stambeni kompleks sa stručnjacima. Tu se ne završava  posao upravnika, s obzirom na to da mu služba nalaže i redovnu kontrolu PP aparata, te informisanje članova stambene zajednice o potrbi za opravku ili zamenu.

Zaštita PP aparata od krađe

Praksa je pokazala da aparate za zaštitu od požara treba zaštititi od krađa. S obzirom na cenu, ova oprema je prilično privlačna kradljivcima. Da bi se izbegli dodatni troškovi nove nabavke, kao i eventualne bezizlazne situacije u slučaju požara, preporuka je da se PP aparati drže u ormarićima. Cena ovih kutija je od oko 2.500 dinara. Ormarići se prodaju sa ključevima, tako da kradljivci mogu samo da obiju bravu ili polome staklo, a to bi proizvelo buku i privuklo pažnju stanara.

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno