U čemu je prednost profesionalnog upravljanja zgradom?

U čemu je prednost profesionalnog upravljanja zgradom?

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada uveden je da bi se uveo red u stambenim zgradama. Uvođenjem profesionalnog upravnika u stambenim zajednicama dovelo je do raznih reakcija stanara a samim tim se potežu i razna pitanja: zašto je dobro imati profesionalnog upravnika zgrade? Koje koristi stanari imaju od toga? U čemu je prednost profesionalnog upravljanja zgradom?

Pokazalo se da u najvećem broju, predsednici skupština stanara nisu imali dovoljno znanja i veština da samostalno upravljaju. Dobra organizacija zavisila je od entuzijazma i ličnog angažmana predsednika. Rezultat su zapuštene, nedovoljno održavane zgrade u kakvim danas najčešće živimo.

Profesionalni upravnik zgrade je adekvatno obučena osoba za obavljanje ove dužnosti i spreman je da u svakom trenutku reši ili da se u najkraćem roku angažuje u rešavanju svih problema u stambenoj zajednici.

Obaveze profesionalnih upravnika zgrade

Biranje profesionalnog upravnika zgrade donosi mnogo koristi svim vlasnicima stanova, koji će uvek imati sve uslove neophodne za normalan urbani život.
Upravnici zgrada će imati sličnu funkciju kao dosadašnji predsednici skupštine stanara, samo sa naglašenom menadžerskom ulogom. Upravnik je taj koji treba da obavesti nadležne organe da obave neku hitnu intervenciju ukoliko je potrebna, zaključi ugovor u ime stanara sa javnim preduzećima, odnosno zastupa zajednicu stanara u svim pravnim poslovima. Ovo su samo neke od obaveza koje progesionalni upravnik zgrade mora da ispunjava.

Stanari se u svakom trenutku mogu obratiti profesionalnom upravniku u slučaju nekog kvara ili problema u zgradi a dužnost profesionalnog upravinka je da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi se kvar ili problem otklonio u što kraćem roku.

Prednost profesionalnog upravljanja zgradom

Dosadašna praksa pokazala je da otklanjanje problema u zgradi najčešće zavisi od samih stanara. Prema novom zakonu ta dužnost spada na profesionalnog upravnika zgrade. Njegova dužnost je da zastupa stambenu zajednicu i vrši konrolu nad kvarovima i radovima koje se izvršavaju.

Stanari u svakom trenutku mogu da provere rad profesionalnog upravnika zgrade. Profesionalni upravnik je dužan da podnese izveštaj o svom radu stambenoj zajednici najmanje dva puta godišnje ukoliko drugačije nije ugovoreno.

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno