Kako kontrolisati rad upravnika zgrade?

Kako kontrolisati rad upravnika zgrade?

Kao i kada je potrebno nešto uraditi u zgradi, tako i u slučajevima na nešto nije obavljeno kako treba, prvo treba kontaktirati profesionalnog upravnika. Osoba zadužena za upravljanje zgradom i održavanje stambenih kompleksa je nadležna da nastali problem reši.

Dužnost profesionalnog upravnika je da kontroliše stanje u zgradama koje su u njegovoj nadležnosti. Naravno, tu su i stanari koji prijavljuju probleme. Ukoliko oni ne budu rešeni (na primer: nagomilavanje smeća, loša higijena, pregorele sijalice…), upravnik se može smatrati odgovornim.

Podnošenje izveštaja

Zakonom je uređeno da održavanje stambenih kompleksa i zgrada uključuje i podnošenje izveštaja, najmanje dvaput godišnje. Upravnik stambene jedinice će to uraditi i češće, ako je ugovorom sa skupštinom stanara tako određeno. Takođe, pre prestanka važenja ugovora, bivši upravnik je dužan da podnese izveštaj u roku od 30 dana pre prestanka obavljanja funkcije. Svi stanari imaju pravo na uvid, a izveštaj se obično i postavi na vidno mesto u zgradi.

Kao i kod računa na kojem se tačno vide rashodi, tako i finansijski izveštaj profesionalnog upravnika mora sadržati sve stavke o prihodima i rashodima. Na računu se nalaze ugovorene i neugovorene stavke, ukoliko je bilo potrebe za vanrednim intervencijama. U tom slučaju, upravnik je dužan i da obezbedi propratnu dokumentaciju o cenama nabavki, ugradnje ili opravke. Tako celokupan izveštaj postaje transparentan i omogućava bolju kontrolu nad profesionalnim upravnikom.

Odgovornost

U slučaju da je šteta nastala usled propusta upravnika zgrade, odgovornost je na licu zaduženom za upravljanje stambenom zajednicom/ kompleksom. Upravnik odgovara skupštini stanara ili vlasniku posebnog dela zgrade. Nezadovoljni radom postojećeg upravnika, stambena zajednica ima pravo da raskine ugovor ili da zatraži od organizatora upravljanja (firme) novu osobu na mestu profesionalnog upravnika. U slučaju povrede profesionalnih standarda, upravnici mogu ostati i bez licence. Ipak, stručnjaci predlažu razgovor pre bilo kakvih radikalnih poteza. Smena upravnika ili raskid ugovora se dogovara na skupštini stanara, a procedura je ista kao i kod izbora profesionalnog upravnika stambene zgrade ili kompleksa.

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno