Šta podrazumeva održavanje lifta?

Šta podrazumeva održavanje lifta?

Šta podrazumeva održavanje lifta? Koliko je potrebno vremena da se otkloni problem u liftu?

Bezbednost stanara u stambenoj zgradi bi trebalo da bude na prvom mestu, zbog toga je redovno održavanje lifta neophodno. S tim u vezi je frapantan podatak da su liftovi u Srbiji u proseku stari preko 30 godina. Uprkos pravilnom i redovnom održavanju, potrebno je implementirati nove sisteme i mehanizme, koji će na prvom mestu podići nivo bezbednosti ovog vida transporta stanara.

Naravno, održavanje liftova nije jeftino. Ipak, obaveza vlasnika lifta je da vodi računa o ispravnosti mehanizma. Ovo je odgovornost stambene zajednice, a takođe je jedan od poslova koji obavlja profesionalni upravnik.

Koliko često se kontroliše sistem?

Kao što smo naveli, odgovornost je na vlasniku da proverava i održava lift u stambenoj zgradi. Minimum jednom godišnje bi trebalo izvršiti kontrolu. Naravno, što je lift stariji, te provere bi trebale da budu češće. Kako izgleda redovan pregled? Lice koje se angažuje u ovu svrhu potrebno je: da proveri celokupnu opremu koja ima veze sa bezbednošću transporta; da prekontroliše promene na liftu i u okruženju, a koje bi mogle da utiču na bezbednost; a takođe i da proveri da li su sve oznake i dalje na istaknutim mestima.

Između ostalog, svaki lift mora da ima uputstvo za upotrebu, kao i uputstvo za spašavanje lica koja se zaglave u njemu. Po završetku kontrole, evidentiraju se promene na sistemu koje su nastale od poslednjeg pregleda. Takođe, kontroliše se i da li su otklonjeni nedostaci koji su tada upisani u knjigu održavanja.

Koliko brzo se otklanja kvar na liftu?

Kao i za većinu drugih kvarova i problema u zgradi, brzina opravke zavisi od profesionalnog upravnika i firme kojoj ste poverili upravljanje zgradom. Gledano iz dosadašnjeg iskustva, CSI Stambeno je ove probleme rešavalo u minimalnom roku. U poslednje vreme nam se dešava da mnoge stambene zajednice zatraže pomoć zbog lošeg iskustva sa upravnikom iz redova stanara, koji često ne reaguje dovoljno brzo u problematičnim situacijama. Ovo je takođe jedan od razloga zbog kojih bi uvek trebalo angažovati profesionalnog upravnika, pre nego izabrati nekog od komšija da upravlja tekućim poslovima u zgradi.

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno