Neodržavanje zgrade i ko je odgovoran za to?

Neodržavanje zgrade i ko je odgovoran za to?

Neodržavanje zgrade remeti njenu funkcionalnost

Svaka stambena zgrada suočava se sa problemima u zgradi a stanari često ne znaju ko je odgovoran za neodržavanje zgrade. Štete koje su nastale u zgradi mogu biti raznolike a u zavisnosti na mestu gde je šteta nastala zavisi i čije je to odgovornost. Kako bi se ovakvi problemi otklonili odražavanje zgrade se treba podići na viši nivo.

Zajedničke prostorije stambene zgrade su prostorije koje koriste više stanara iste zgrade. Prema tome hodnici, liftovi i stepeništa zgrade spadaju u delove zajedničke prostorije. Oštećenja takvih prostorija zavisi od mesta gde je šteta nastala ka i na način na koji je nastala.

Neodržavanje zgrade i šteta koja nastane u njoj može se sa pravom podeliti na:

  • štetu prouzrokovanom neodržavanjem vlasnika stana ili
  • štetu prouzrokovanom neodržavanja zajedničkih delova zgrade

Vlasnik stana odgovara za štetu koja potiče od njegovog prostora ako ne održava svoj stan u skladu sa zakonom ili ukoliko je onemogućio prilaz drugim delovima zgrade, bez obzira na krivicu.

Za štetu koja proistekne od zajedničkih delova zgrade odgovara stambena zajednica, a shodno tome i vlasnici stanova, lokala i drugih posebnih delova zgrade. U slučaju kada se ne može odrediti da li šteta potiče od posebnog dela ili zajedničkih delova zgrade, za štetu odgovaraju solidarno stambena zajednica i vlasnici posebnih delova.

Profesionalni upravnik odgovoran je stambenoj zajednici, odnosno vlasniku posebnog dela ako je šteta nastupila usled njegove radnje ili propuštanja.

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno