Profesionalni upravnik ili stanar?

Profesionalni upravnik ili stanar?

Zašto profesionalni upravnik, a ne jedan od stanara?

Profesionalno upravljanje zgradama je kompleksan zadatak i zato je potreban profesionalni upravnik ili stanar koji će se baviti tim zadatkom. Poslednji Zakon o stanovanju je doneo mnogo novina. Doskora, predsednik kućnog saveta, ili skupštine stanara, važio je za prvog među jednakima. Međutim, u slučaju nepostojanja dogovora među stanarima, ta osoba nije imala nikakvu odgovornost da donese odluku za dobrobit većine. Tako su poslovi održavanja stambenih kompleksa ili razne opravke, ostale nedovršavane.

Od kako je uvedena obaveza upravnika zgrade, moć pojedinca je porasla. Na stanarima je da odluče ko će preuzeti ovu funkciju. Prva opcija je da to bude neko od stanara zgrade, druga je profesionalni upravnik, dok je treća dodeljivanje prinudnog upravnika u slučaju odsustva dogovora među stanarima.

Izbor upravnika iz redova stanara: ZA i PROTIV

Ovo izgleda kao najjednostavnija opcija. Kao prvo, stanari znaju u koga mogu imati poverenje. Uz to, često zbog ljubaznosti, komšija neće uzimati naknadu za posao održavanja stambene zgrade od svojih suseda, pa s tim u vezi, račun će biti nešto niži nego kada angažujete profesionalnog upravnika.

S druge strane, ovo rešenje je obično nametnuto nekome od stanara. Obuke i sticanje licenci za profesionalno upravljanje zgradom traju određeno vreme, i na njima se budući upravnici upoznaju sa većinom problema sa kojima se mogu susresti. Kada izaberete nekoga od stanara, ko nije prošao obuku, taj upravnik obično uči u hodu (čitaj: na greškama). Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je u većini slučajeva dolazilo do odustajanja, kada komšija koji je izabran za upravnika vidi kolika količina posla ga čeka (a uz to shvati – bez nadoknade).

Profesionalni upravnik: ZA i PROTIV

Ovde su argumenti obrnuti. Profesionalni upravnik će koštati više, ali ćete dobiti bolju uslugu osoba koje su se specijalizovale za ovaj posao. Obuka i licenca, uz iskustvo u rukovođenju stambenim kompleksima, su lako uočljive prednosti profesionalnog upravnika nad upravnikom iz redova stanara. Takođe, ne postoje razlike u pristupačnosti, jer je i profesionalni upravnik uvek na raspolaganju stanarima. S tim u vezi, ne možemo reći da je cena jedna od loših strana profesionalnog upravljanja zgradama, s obzirom na to da se dobija mnogo bolja i kvalitetnija usluga.

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno