Šta je sednica stanara?

Šta je sednica stanara?

Šta je sednica stanara i da li je prisustvo obavezno?

Sednica stanara (sastanci) je ključna kada je u pitanju profesionalno upravljanje stambenim zgradama. Upravnik zgrade saziva sednicu po potrebi. Dakle, ne postoji obaveza da se sastanci održavaju u određenom vremenskom periodu.

Na sednici se donose odluke u vezi sa stambenom zajednicom (čišćenje hodnika, krečenje, održavanje liftova, pa čak i podizanje kredita na ime stambene zgrade kao pravnog lica). Da bi se sastanak održao, potrebno je da istom prisustvuje više od polovine stanara (kvorum). Svaki član stambene zajednice može da propusti dve uzastopne sednice upravljanja zgradom. Ukoliko se ne pojavi tri puta zaredom, njegov glas se briše iz ukupnog broja stanara potrebnog za kvorum, pa samim tim je i za odlučivanje potrebno manje glasova.

Na primer: zgrada ima 100 stanova; za kvorum je potrebno 50 stanara; 10 članova se nije pojavilo tri puta zaredom; dakle, ukupan broj postaje 90, a za kvorum je potrebno 45 članova stambene zajednice da bi se sednica stanara održala. Ukoliko sastanak bude odložen zbog neispunjavanja kvoruma, potreban broj prisutnih na sledećem okupljanju je trećina od ukupnog broja članova stambene zajednice.

Ko ima pravo glasa?

Pravo glasa na sastanku upravljanja zgradom imaju svi vlasnici stanova i objekata u stambenoj zgradi (poslovni prostori i garaže), kao i zakupci. Podstanari imaju pravo glasa kao i svi ostali, osim ako se vlasnik stana ne opredeli da sam prisustvuje sednicama i učestvuje u donošenju odluka. Kada je u pitanju glasanje u vezi sa odlukama o čišćenju zgrade – hodnika, stepeništa, trotoara, i održavanju zgrade – instalacija, zelenih površina, rasvete, interfona, itd., član ima pravo na onoliko glasova koliko objekata poseduje u zgradi (dva stana i poslovni prostor – tri glasa).

Da li je prisustvo obavezno?

Prisustvo na sednici nije obavezno, ali je poželjno. Bićete u toku sa dešavanjima u stambenoj zgradi. Uz to, uvek možete da iznesete svoje mišljenje ili predloge u vezi sa profesionalnim upravljanjem stambenim zgradama. Aktivnosti agencije su mnogobrojne, ali su stanari ti koji donose odluke. Odluke su uglavnom u vezi sa čišćenjem zgrade, održavanjem hodnika, zelenila i prijavom kvarova i problema.

Ko saziva sednicu stanara?

Sednicu saziva profesionalni upravnik ili upravnik zgrade, samostalno ili ukoliko neko od stanara prijavi problem za koji je potrebna odluka skupštine stanara. Obaveštenje o sednici je potrebno istaći tri dana pre održavanja. Članove stambene zgrade je moguće obavestiti i SMS porukama, elektronskim putem, kao i pozivom na telefon.

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno