Zašto ne prinudni upravnik?

Zašto ne prinudni upravnik?

Bolje profesionalni nego prinudni upravnik

Otkako je stupio na snagu novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, mnogo se pažnje posvećuje upravniku, tj. profesionalnom upravljanju zgrade. Doskoro, predsednik skupštine stanara je zvučalo kao nešto slično profesionalnom upravniku, ali ta osoba je više bila neko kome ćete se obratiti za savet i koja nije bila u obavezi da reši problem koji postoji u stambenoj zajednici. Dakle, poslovi čišćenja i održavanja zgrade su i dalje bili deo dogovora među stanarima. Održavanje higijene nije velika stavka, pogotovo kada se podeli na broj stambenih jedinica u okviru zgrade. Međutim, kada dođe do većih ulaganja, na primer ugradnja novog interfona, video nadzora, održavanje gasnih ili vodovodnih instalacija, itd., često dolazi do sučeljavanja stavova, te neko ko se ne saglasi sa odlukom, ne plati poslove u vezi sa stambenom zgradom.

Dakle, novi Zakon je baš iz tog razloga izazvao mnogo polemika. Izgovori poput „Zašto da plaćam popravku krova kada živim u prizemlju“, ili „Zašto da učestvujem u isušivanju podruma kada sam na trećem spratu“ više ne mogu da se primenjuju.

Kako se bira/dobija upravnik?

Profesionalno upravljanje zgradom podrazumeva da će svaka stambena zajednica imati upravnika a prinudni upravnik postaje prošlost. To je osoba koja može da bude postavljena na tri načina. Prvi je da se izabere neko od članova stambene zajednice. Na prvi pogled, ovo je i najjednostavniji metod (i najjeftiniji). U praksi, teško je izvodivo iz više razloga. Upravljanje stambenom zgradom više nije mala obaveza, poput onih koje su imali predsednici skupštine stanara. Zbog navedenih izgovora i sučeljavanja mišljenja, često dolazi i do svađa. Svađa uglavnom nastaje prilikom izbora firme koja će se baviti čišćenjem ulaza, održavanjem liftova, sijalica, trotoara, košenjem trave. Ukoliko stanari stambene zgrade ne izaberu upravnika, on će biti prinudno dodeljen od strane Opštine. U tom slučaju, to može biti najskuplja firma ili neko ko ne pokriva sve sfere profesionalnog upravljanja zgradom. Zato je bitno da se na skupštini stanara izabere profesionalni upravnik.

Profesionalni upravnik – brže i efikasnije rešenje

Kada sami izaberete ko će se baviti profesionalnim upravljanjem zgradom, brža usluga je jedna od prvih stvari koje dobijate. To je i jedna od bitnih stavki u ovom poslu. Ukoliko se nešto desi u zgradi što zahteva hitnu intervenciju, firma koja se bavi profesionalnim upravljanjem stambenim zgradama ima širok spisak partnera koji mogu da izvrše sanacije i popravke u minimalnom roku. Kvar na liftu, održavanje PP aparata, video nadzor, instalacije – ne brinite, profesionalni upravnik će brže i efikasnije rešiti ove probleme nego upravnik iz redova stanara ili prinudni upravnik.

Kontaktirajte nas

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se kako bi ste dobijali najnovije informacije iz naše kompanije.

Copyright © 2020 CSI Stambeno